Emir Çeşitleri
Bitexen platformunda Limit Emir, Piyasa Emri ve Stop Emir olmak üzere üç çeşit emir tipi bulunmaktadır. Alım-satım işlemlerinizde bu üç emir tipinden birini veya Bitexen hesabınızdaki kullanılabilir bakiyenizin miktarına göre birden fazla emir tipini kullanabilirsiniz.
1. Piyasa Emri
Piyasa emri derinlik tablosundaki en iyi fiyattan işlem yapmanızı sağlar. Eğer en iyi fiyatta alış ya da satış emrinizi karşılayacak kadar derinlik yok ise, emrinizin kalanı bir sonraki en iyi fiyattan gerçekleşir.
Piyasa emirleri, küçük fiyat oynamaları ile zaman kaybetmeden hızlıca alış ve satış işlemlerini yapmak için idealdir.
2. Limit Emir
Limit emir, işlem yapmak istediğiniz miktarı ve fiyatı belirleyerek verdiğiniz emir türüdür. Verdiğiniz emirdeki limit fiyatı, güncel piyasa fiyatına ulaşmadıkça emriniz gerçekleşmez. Bu nedenle işleminizin gerçekleşme garantisi yoktur.
Stop Emir, genellikle daha az zarar etmek veya kârı korumak amacıyla kullanılan, şartlı emirler girilmesini sağlayan emir türüdür. Bu emir türünde, tetikleyici fiyat ve stop emrin çeşidine göre limit fiyatı veya piyasa fiyatı yer alır. Piyasa fiyatının tetikleyici fiyat seviyesine gelmesi ile emrin koşulu gerçekleşmiş olur ve belirlenen limit fiyatı üzerinden emir defterine işlenir ya da piyasa fiyatı üzerinden anlık olarak alım-satım gerçekleştirilir. Stop Emir, emrin hangi fiyattan verileceğine göre Stop-Limit Emir ve Stop-Piyasa Emri olarak ayrılır.
Alış için verilen Stop-Limit Emirlerde; emir defterindeki en düşük satış fiyatı, tetikleme fiyatının üzerine çıktığında limit alım emri oluşur. Bu sayede yükseliş yakalanabilir.
Satış için verilen Stop-Limit Emirlerde ise amaç olası bir düşüşe karşı kendimizi korumaya almaktır. Kârı korumak veya fazla zarar etmemek için kullanılabilir. Bu emir türünde, emir defterindeki en yüksek alış emri, tetikleme fiyatınının altında bir değere düşerse limit satış emri oluşur.
Alış için verilen Stop-Piyasa Emirlerde; emir defterindeki en düşük satış fiyatı, tetikleyici fiyatın üzerine çıktığında piyasa alım emri oluşur. Oluşan emir, piyasa alıcı işlem olarak, emir tahtasında yer alan satış emri fiyatlarına göre gerçekleşir. Bu sayede yükseliş yakalanabilir.
Satış için verilen Stop-Piyasa Emirlerde ise amaç olası bir düşüşe karşı kendimizi korumaya almaktır. Kârı korumak veya fazla zarar etmemek için kullanılabilir. Bu emir türünde; emir defterindeki en yüksek alış emri, tetikleme fiyatının altında bir değere düşerse piyasa satış emri oluşur.
Satış İşlemi İçin Stop - Limit Kullanımı
Bitcoin fiyatının şu an 50.000 USDT olduğunu ve 45.000 USDT seviyelerinden alım yaptığımızı varsayalım. Şu anda satış yaparsak kâr etmiş olacağız. Fakat grafik yukarı yönlü ve biz daha fazla yükseldikten sonra satmak istiyoruz ama piyasanın dalgalı hali bizi korkutuyor. Bu durumda biz de, en yüksek alış emri 50.000 USDT’nin altına düşerse 49.000 USDT fiyatından Bitcoin’lerimizin satılması emrini giriyoruz. Limit değerini stop değerinden daha düşük girmemizin nedeni, işlemin yapılmasını garantiye almak istememizdir.
Bu işlemi zararı azaltmak için de yapabiliriz. Eğer alım yaptıktan sonra piyasa kötüye giderse, %10 gibi bir zararı kabul edebilir ve aldığımız o noktaya Stop-Limit Emir girebiliriz. Böylece düşüşün devam etmesi gibi bir durumda daha fazla zarardan kurtulmuş ve yeni fırsatlar için nakit varlığımız ile hazırda beklemiş oluruz.
Alış İşlemi İçin Stop - Limit Kullanımı
Bitcoin'in 50.000 USDT değerinde olduğunu ve bu seviyelere 55.000 USDT fiyatlarından düştüğünü varsayalım. Biz grafiğin yukarı döneceğini düşünüyoruz fakat almak için biraz daha fiyatları takip etmek istiyoruz. Sürekli ekran başında fiyatları takip etmek için vaktimiz yoksa ani bir yükseliş dalgasını kaçırmamak için Stop-Limit alım emri oluşturuyoruz. Bu emri verirken amacımız; eğer en düşük satış emri örneğin 53.000 USDT değerini geçerse 54.000 USDT fiyatından alış gerçekleştirmek. Bu emir tipini ani yükseliş dalgalarını kaçırmamak için tercih edebilirsiniz.
Stop-Limit Emirlerin Normal Emirden Farkı Nedir?
Stop-Limit Emri, normal emirlerden ayıran temel nokta şudur; emir siz verdiğiniz anda hayata geçmez, fiyat tetiklendikten sonra hayata geçer.
NOT: Emrinizin gerçekleşme garantisi yoktur. Her emir tipinde olduğu gibi girdiğiniz alış veya satış fiyatından almak ya da satmak isteyen olmayabilir.